Skip to content

Burn-out Coaching

Geeft inzicht wat jij nodig hebt om weer met energie, enthousiasme en plezier te werken en te leven.

Wat is een Burn-out?

Een burn-out is onlosmakelijk verbonden met stress. Een lange periode van (ongezonde) stress en onvoldoende ontspanning kunnen uiteindelijk voor zorgen dat iemand overspannen raakt, of zelfs een burn-out krijgt.

Een kenmerk van een burn-out is dat deze je “plotseling” overvalt. Natuurlijk waren er achteraf al voldoende signalen, die je lange tijd hebt weten te negeren. Want mensen die in een burn-out geraken willen heel graag door blijven gaan, waardoor ze zover over hun grenzen gaan tot ze niet meer kunnen. En dan zit je plots thuis en vraagt je af hoe nu verder. Hoe word ik weer “beter”. Burn-out Coaching kan je hierbij helpen.

Burn-out Coaching

In een burn-out coaching traject staan drie thema’s centraal:

 1. Inzicht ; bij de start van het coachtraject besteden we veel aandacht aan de lichamelijke gevolgen van je burn-out en staan we stil bij wat voor jou belangrijk is om lichamelijk en geestelijk te herstellen.
 2. Acceptatie van de situatie is een belangrijk aandachtspunt en de basis van herstel. Vaak is de 1e impuls om zo snel mogelijk weer aan het werk te gaan niet de juiste oplossing. Bij acceptatie hoort ook het besef dat herstellen van een burn-out tijd nodig heeft.
 3. Leren omgaan met een burn-out; wat heeft ertoe geleid dat je in een burn-out terecht bent gekomen. Wat zijn hierbij voor jou de grootste energieslupers. Wat heb je nodig om weer met energie, enthousiasme en plezier te werken en te leven.

Mijn ervaring met een burn-out

“Gefeliciteerd je hebt een burn-out” zei de bedrijfspsycholoog…
Ik keek hem met grote ogen aan… Hoezo gefeliciteerd? “Nou niet iedereen krijgt een burn-out. Je behoort daarmee tot de selecte groep s
terke, loyale, verantwoordelijke mensen die altijd doorgaan voor iedereen klaar staan en hierbij hoge eisen aan zichzelf stellen.

Dat was een enorme eye-opener voor me, want tot die tijd schaamde ik me vooral, voelde ik me een zwakkeling dat ik van het ene op het andere moment was ingestort. Achteraf begreep ik hoeveel (fysieke en mentale) signalen ik hiervoor lange tijd heb moeten hebben genegeerd.

Het proces dat daarna volgde was pittig en confronterend. Op diverse fronten, beseffen dat die kwaliteiten waar ik zo trots op, tevens mijn grootste valkuilen waren geworden. Dat ik ook nooit meer de oude zou (moeten willen) worden maar tegelijkertijd had ik er nog geen beeld bij hoe die nieuwe ik er uitzag.

Met vallen en opstaan heb ik geleerd om beter voor mezelf te zorgen oa door mijn gevoel en emoties serieus te nemen,  te luisteren naar de signalen van mijn lichaam (het spreekt altijd de waarheid) en aan de slag gaan met oude denkpatronen & overtuigingen.

Ondanks dat het absoluut geen makkelijke weg was om mezelf opnieuw uit te vinden, beschouw ik mijn burn-out als een waardevol cadeau. Ik heb hiermee mezelf beter leren kennen en ben keuzes gaan maken die veel beter bij mij passen.

Nieuwsgierig wat een Burn-out Coachtraject voor jou kan betekenen?

Neem contact op om samen de mogelijkheden te bespreken

Waaraan herken je dat je een burn-out hebt?

Werk kan de hoofdoorzaak zijn van een burn-out, maar dit is lang niet altijd het geval. Persoonlijke eigenschappen, omstandigheden, aanleg en relaties met naasten spelen een belangrijke rol.

Burnout en te veel stress kenmerkt zich vaak door veranderingen in gedrag, gevoelens, gedachten en in de omgang met anderen, zowel privé als op het werk.

Daarnaast gaat een burn-out vrijwel altijd gepaard met diverse lichamelijke klachten die optreden in de aanloop naar een burn- out, zoals:

 • Minder weerstand, eerder ziek, verkouden, vatbaarder voor virussen
 • Slecht slapen of niet uitgerust wakker worden ondanks voldoende slaap
 • Sneller geïrriteerd zijn, of gefrustreerd voelen
 • Spanning voelen in je lijf, opgejaagd gevoel
 • Uitgeput en/of een opgebrand gevoel
 • Negatief over jezelf of anderen denken, sneller conflicten hebben
 • Geen zin hebben in dingen die je anders leuk vindt
 • Sociale contacten steeds meer uit de weg gaan
 • Verandering in eetlust (meer of minder) drinken en eten
 • Ongeïnteresseerde of cynische houding tegenover het werk

Relevante blogs